18 Şubat 2011 Cuma

Yazmak

Bir insan neden yazar? Salt birilerine birtakım şeyleri söylemek,dile getimek midir amaç? Yoksa sır vermek,açıklamak,'ben burdayım' demek,dertleşmek midir? Gündeliğin kasvetli ve başdöndüren koşuşturmasına,ilişkilerin çıkışsızlığına,iletişimsizliğin kaskatı katranına,yalnızlığın dipsiz kuyularına bir başkaldırı biçimimi dir? Belkide her bir etmenin yazarın konumuna,bakışına,hayal dünyasına,ilişkilerine göre değişiklik göstereceği,ona göre önceliklerin şekilleneceği açıktır.Fakat her bir yazarın ya da bir biçimde yazmak eylemini sürdürenlerin dile getirilemeyen,sessizliğin kahredici yükünde ağırlaşan sözleri sihirli sentezlemeyle bir 'iletişim' aracına döndürmeleri söz konusudur.

Sayısız duygunun iç içe geçtiği,zaman zaman farklı koşullarda ortaya çıktığı kişiyi ihtirasın,şehvetin,çıkarın,yalanın,sevginin,vicdanın,aşkın karmaşık aynı zamanda çıplak gerçekliğin ortasında bırakıveren insanlığın halaturiyesi ancak ve ancak 'yazma','dert etme' 'anlamlandırma' ile bir iletişim haline gelebilir.

Otoritenin,baskının ve her türlü ayrımcılığın kıskacında bilme,öğrenme,yaratma,düşünme kapasitelerine balta vurulan insanlığın onuruna sahip çıkmak,yeni bir dil oluşturmak kalemi kanlı mürekkepten kurtarmayla mümkün olabilir.Efendilerin sarayında sallanan kalemin güveni ile değil,karanlıkların,çığlıkların mekan olduğu güvensizliğin titreyen kaleminde bir iletişimin sağlanması mümkün olabilir.

Dokunuşların tılsım etkisine,solukların bütünleştirdiği tek nefese,bedenlerin özgürlüğü tattığı şehvet dakikalarına kulak vermenin,bu mucizevi bütünleşmeyi tanımlanmanın yazma erdemi ile bir 'iletişim' e dönüştüğünü unutmayalım.

Şu an okuduğunuz yazımın başına oturmadan birkaç dakika önce ne yazacağıma dair en ufak bir fikrim yoktu.Ve halen de yok! Bu belirsizlik bende neden yazıyorum sorusunun doğmasına neden oldu diyebilirim.Biraz da neden yazıyorumunun cevabını vermeye çalıştım.İletişim ve yazmak arasında tarifsiz bir bağın olduğunu düşünmekteyim.Buradaki iletişimden kasıt karşılıklı söz alış verişi şeklinde laf salatası değil, daha çok evrensel bir dilin payandasını oluşturan insanlığın sihirli sözlere dökülmesi olarak adlandırıyorum.

andacyazli@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder